När man ger sig i begrepp att börja att bestämma sig över sin yrkesinriktning och även vill jobba med datorer, hårdvara eller mjukvara i framtiden gäller det förstås att bestämma sig för vilket program man skall välja. Här presenterar vi tre olika populära datavetenskapliga utbildningar som du bland annat har att välja på. Självklart behöver du även välja en högskola men just dessa tre utbildningar finns på mängder av olika svenska högskolor.

Systemvetenskaplig utbildning

Inom en systemvetenskaplig utbildning, du blir systemvetare, fördjupar man sig inom olika områden av it-system. Man brukar ofta jämföra denna typ av utbildning med den datavetenskapliga men att man här mer fördjupar sig kring interaktionen mellan människa och teknik där datavetaren mer fördjupar sig mot tekniken.

En systemvetare jobbar alltså både med själva tekniken, programmeringen eller hårdvaran men skall också kunna integrera denna i en verksamhet bestående av människor med vissa behov.

Datorvetenskaplig utbildning – Civilingenjör

Datorvetenskapliga utbildningar är oftast grundade i den naturvetenskapliga/tekniska vetenskapen och här lär man sig framförallt att kunna utveckla tekniska lösningar. Utbildningen är alltså inte särskilt inriktad på verksamhet eller människor i verksamheten utan syftar mer på att att vidareutveckla tekniska lösningar. Utbildningen brukar oftast vara sådan att man blir civilingenjör i slutändan med specialkunskaper inom programmering, mjukvaruutveckling eller serverutveckling.

Informatik

Informatiken är liksom systemvetenskapen ett samhällsvetenskapligt/tvärvetenskapligt område som framförallt sysslar med att samla och bearbeta information. Här fördjupar man sig inte lika mycket att utveckla tekniska lösningar utan mer mot den administrativa delen av att samla in, bearbeta och behandla information.

Här har vi alltså kortfattat samlat information av tre olika typer av datorutbildningar. Man kan med fördel fördjupa sig än mer om dessa typer av utbildningar för att på så vis hitta det som kan passa dig och ditt kommande drömjobb bäst.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>