När fungerar 4G i Sverige?

On 20 juni, 2012, in mobiler, by simon@data

Den nya standarden i mobil datatrafik är det som kallas för 4G. Med den här typen av hastighet så kan man få upp till 10 ggr snabbare hastighet på sitt mobilsurf. Men det här är inte helt utvecklat i Sverige ännu och finns i dagsläget bara på ett antal ställen.

Operatörerna tror att man kan förvänta sig 20-80 Mbit/s i deras 4G-nät om man skall vara realistisk. Det här är förstås fullt tillräckligt för de allra flesta och vi närmar oss nu ett läge där de fasta lösningarna som adsl eller fast nät inte ligger särskilt långt före i hastighet. Det krävs förstås även en telefon eller surfplatta med tillhörande mobilabonnemang som stödjer detta.

Var finns det i dagsläget 4G?

Idag är det framförallt i storstäderna i Sverige som Stockholm, Göteborg och Malmö som 4G har börjat att utvecklas. Det här beror ju framförallt för att det snabbare kan utvecklas till många personer här vilket skapar lönsamhet i projektet för operatörerna. Men det har även börjat komma till mindre städer som Uppsala, sundsvall, norrköping osv. Så det är definitivt inte särskilt långt borta innan det finns stöd för denna typ av trafik i de allra flesta tätorter i hela Sverige.

Mobiloperatörernas planer

En snabb runtsurfning bland de stora mobiloperatörerna gav just nu följande information:

  • Tele 2 räknar med att 99% av Sveriges befolkning kommer att kunna ha 4G under 2012.
  • Telia kommer ha byggt ut 4G i 663 orter under 2012
  • Tre erbjuder för tillfället 4G i Stockholm, Göteborg, Malmö & Lund
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>