Försäkringar för Datorn, behövs det?

On 27 mars, 2012, in datorförsäkring, by simon@data

När man ger sig iväg till affären för att köpa en ny telefon, dator eller annan teknisk apparatur så får man ofta frågan från säljaren om man även vill skaffa en förmånlig tilläggsförsäkring som skall skydda ditt nya inköp. Inte så sällan är detta erbjudande oftast gratis den första eller de första månaderna. Men behövs verkligen en försäkring till datorn?

Vad ingår i din andra försäkringar?

Det absolut bästa att hålla koll på för att inte bli lurad när du står där i butiken och överväger en datorförsäkring är att ha koll på dina befintliga försäkringar. Ofta är det nämligen så att det ingår skydd för din tekniska prylar även i din hemförsäkring (tex hemförsäkring, villahemförsäkring, bostadsrättsförsäkring). Man har oftast ett skydd som rymmer en hel del lösöre inom ramen för dessa försäkringar.

Det finns även något som heter konsumentköplagen och ångerrätt, reklamationsrätt. Om du tex ångrar ditt köp så har du alltid rätt att återlämna varan inom 14 dagar från att den blivit levererad eller om något är fel så har du också rätt till att reklamera varan. Det som dock inte ingår i detta är förstås om det gått ett tag eller om du helt enkelt har ”drullat” med din dator. Då kan det vara aktuellt med en liknande försäkring eller att du skaffar en drulleförsäkring som ingår i din hemförsäkring.

Skall man ha en datorförsäkring?

Ja svaret på denna fråga varierar självklart från fall till fall. Men oftast behövs detta inte då du kommer långt med ditt skydd från hemförsäkring samt det som gäller i konsumentköplagen. Men är datorn dyr, är ett mycket viktigt arbetsredskap som skall hålla i många år kanske man kan ta detta i beaktande. I vilket fall som helst tjänar du på att kolla upp detta noggrant innan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>